Rodzaje gleby

Aby stworzyć roślinom właściwe warunki rozwoju, należy określić, jaką glebę mamy w ogrodzie. Przed projektowaniem i zakładaniem ogrodów, zawsze to sprawdzamy.

Wielkie znaczenie ma struktura ziemi:

  • gleba lekka – zawiera dużo piasku, a mniej cząstek ilastych, dobrze przepuszcza wodę i powietrze, jest łatwa w uprawie, wiosną szybko się nagrzewa z korzyścią dla roślin, wymaga uzupełniania składników pokarmowych (próchnica, kompost, obornik), co poprawia jej zwięzłość, łatwa do rozpoznania, w ręku nawet wilgotna od razu się rozsypuje, nie brudzi palców, wyczuwa się w niej ziarenka piasku,
  • gleba piaszczysto-gliniasta – zawiera dużo cząstek ilastych, ma zwięzłą strukturę, dobrze magazynuje wodę i składniki pokarmowe, łatwo się nagrzewa, uważa się ją za dobrą ziemię ogrodową, gleba ta, gdy jest wilgotna, zlepia się, można z niej uformować kulę, rozgnieciona brudzi palce,
  • gleba ciężka – zawiera najwięcej iłów, słabo przepuszcza wodę, zatrzymuje składniki pokarmowe, ale wymaga rozluźniania przez dodawanie piasku lub bardzo drobnego żwiru, uprawa zielonego nawozu również wpływa na rozluźnienie jej struktury, wolno się nagrzewa, można z niej ulepić dowolną figurę; rozgnieciona bardzo brudzi palce, wyschnięta twardnieje, jest kłopotliwa w uprawie i wymaga sporo wysiłku.
Komentarze zostały zablokowane.